piątek, 28 lutego 2014

ZUPA ANGIELSKICH EMERYTOW

Zupa z dyni jest  w Szwajcarii bardzo popularna, ten przepis  jest jednak z angielskiego programu kulinarnego,Bardzo mi zasmakowala  ,gdyz ma inny smak niz ta szwajcarska , a to dzieki kuminowi rzymskiemu.

Skladniki

1 dynia pizmowa

1 czerwona cebula

4 zabki czosnku

kolendra

 kumin rzymski

sol , pieprz, ostra papryka

1 litr bulionu

 pestki dyni

oliwa z oliwek( ja uzylam oliwy z imbirem i czosnkiem)

Dynie przecinamy na pol , wydrazyc gniazdo nasienne , ponacinac dynie , polac oliwa oraz posypac kolendra, kuminem rzymskim sola ,Ulozyc w naczyniu zaroodpornym , cebule przekroic na 4 czesci  , dodac do   dyni i zabki czosnku,Pieczemy w piekarniku do miekkosci.


Upieczona dynie cebule i czosnek miksujemy, dodajemy do bulionu.Doprawiamy do smaku.
Pestki dyni prazymy na suchej patelni  , dodajemy 4 lyzki oliwy i ostra papryke.


Zupe nalewamy do miseczki , dodajemy smietane ,oraz pestki uprazone z oliwa.

Smacznego...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz