Zupa z dyni jest w Szwajcarii bardzo popularna, ten przepis jest jednak z angielskiego programu kulinarnego,Bardzo mi zasmakowala ,gdyz ma inny smak niz ta szwajcarska , a to dzieki kuminowi rzymskiemu.
Skladniki
1 dynia pizmowa
1 czerwona cebula
4 zabki czosnku
kolendra
kumin rzymski
sol , pieprz, ostra papryka
1 litr bulionu
pestki dyni
oliwa z oliwek( ja uzylam oliwy z imbirem i czosnkiem)
Dynie przecinamy na pol , wydrazyc gniazdo nasienne , ponacinac dynie , polac oliwa oraz posypac kolendra, kuminem rzymskim sola ,Ulozyc w naczyniu zaroodpornym , cebule przekroic na 4 czesci , dodac do dyni i zabki czosnku,Pieczemy w piekarniku do miekkosci.
Upieczona dynie cebule i czosnek miksujemy, dodajemy do bulionu.Doprawiamy do smaku.
Pestki dyni prazymy na suchej patelni , dodajemy 4 lyzki oliwy i ostra papryke.
Zupe nalewamy do miseczki , dodajemy smietane ,oraz pestki uprazone z oliwa.
Smacznego...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz